CLDT trail / staza

Što je CLDT?

Croatian Long Distance Trail (CLDT) je nacionalna krajobrazna dugoprugaša staza za hodanje koja povezuje najistočniju, najsjeverniju, najzapadniju i najjužniju točku Hrvatske. Staza je rezultat rada udruge Long Distance Trail Hrvatska (LDTH), a osnovana je s željom da se po uzoru na svjetske dugoprugaške planinarske staze stvori prva takva staza u Hrvatskoj.

Dužina staze je otprilike 2200 kilometara (1400 milja), ukupne pozitivne visinske razlike oko 65.6 km. CLDT se sastoji od 3 sekcije (A, B i C), te je  zamišljena da se prehoda ili u jednom komadu u čitavoj dužini (tzv. end to end, thru-hike Croatia) ili po sekcijama – barem jedna kompletna sekcija (tzv. section hiking). Dok smo stvarali CLDT koristili smo već postojeće staze, šumske putove i ceste.

Na vašoj CLDT avanturi hodati ćete po svim tipovima terena. Od održavanih planinarskih staza, divljih staza, teških dalmatinskih kamenjara, šumskih putova, poljskih putova pa sve do makadamskih i asfaltiranih cesta (na nekim dionicama staze nije bilo druge opcije). Budući da je staza još uvijek u fazi usavršavanja radimo na tome da asfaltirane dionice smanjimo na minimum kako bi budući hodači imali što ugodnije iskustvo hodanja CLDT-a. Ako je sezona obilnih padalina, moguće je da mali dijelovi staze zarastu (uglavnom u sekciji A). Ako primijetite takve dijelove tijekom pješačenja, pogledajte odjeljak Vaša pomoć na ovoj stranici i javite nam.

U prosjeku treba oko 100 dana da se CLDT prehoda u čitavoj dužini. Treba imati na umu da je to prosjek i da vaša hodnja može trajati duže ili kraće od toga, ovisno o vremenskim uvjetima i razini Vaše fizičke spreme. Sezona hodanja CLDT-om počinje početkom ožujka i završava sredinom studenog, ali to također ovisi i o vremenskim uvjetima tijekom godine. Staza nije službeno zatvorena izvan sezone hodanja (prosinac – veljača), ali udruga LDTH ne preporuča hodanje CLDT-a tijekom zime zbog kratkih dana, loših vremenskih uvjeta, snažnih hladnih vjetrova, dubokog snijega u planinama, zatvorenih planinarskih domova i skloništa itd.

Tijekom ljeta hodači moraju računati na vrlo visoke temperature tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Uobičajene temperature tijekom ljetnih mjeseci su oko 30-35 stupnjeva Celzijusa, a uobičajeni su i periodi kada temperature idu i preko 40 stupnjeva Cezijusa.

Hrvatski nacionalni sustav staza

Hrvatski Planinarski Savez (HPS) osnovan je 1874. i krovna je hrvatska planinarska organizacija. HPS broji više od 30 000 članova okupljenih u otprilike 350 regionalnih i lokalnih planinarskih društava. Oni održavaju više od 7500 kilometara (5000 milja) službeno markiranih planinarskih staza u brdskim i planinskim područjima. Njihov rad na stazama je volonterski. Članovi HPS-a volonterski su izgradili i održavaju više od 160 planinarskih domova, kuća i skloništa, a mnogi od njih smješteni su na CLDT trasi ili blizu nje i omogućavaju da vaša thru-hike avantura bude ugodnija i sigurnija. Udruga LDTH beskrajno je zahvalna članovima HPS-a na ogromnoj količini volonterskog rada na stazama i objektima tijekom 150 godina njihovog rada jer bez toga bi stvaranje CLDT-a vjerojatno bilo nemoguće.

Više informacija o hrvatskom sustavu planinarskih staza možete naći na službenoj web stranici HPS-a.

Hodnja CLDT-om

S obzirom da je CLDT još uvijek u nastajanju, za sada nema službenih CLDT oznaka na stazi te se kao glavno sredstvo za navigaciju na stazi koristi FarOut mobilna aplikacija (FarOut aplikacija se do nedavno zvala Guthook Guides).

Aplikacija uz samu rutu sadrži mnogo dodatnih informacija o stazi kao npr. skloništa, planinarske domove, izvore vode, točke za opskrbu hranom itd.

Više od 50% CLDT staze prati službeno označene planinarske staze HPS-a. Oznake HPS-a su standardizirane kako bi bile iste u svim područjima Hrvatske. Osnovna i najčešća oznaka je crveni krug (prsten) sa bijelom točkom u sredini dimenzija otprilike 10-12 centimetara. Ostale varijante su dvije crvene linije sa bijelom linijom u sredini ili samo jedna crvena linija (obično po kamenju na zemlji). Kombinacija crvene i bijele boje službene su markacije HPS-a. Crveno-bijele oznake HPS-a vodit će vas kroz sva planinska područja Hrvatske. Sve staze HPS-a označene su istim oznakama. Zbog toga, kada dođete na križanje dvije ili više staza (obično označeno znakom X 30-50 metara prije samog križanja), provjerite FarOut aplikaciju ili topografsku kartu kako biste bili sigurni da pratite CLDT stazu. Posljednjih 2-3 godine HPS označava svoje staze brojevima i to će u budućnosti značajno olakšati orijentaciju.

Što se tiče službenih CLDT oznaka staze, njih ćete pronaći samo na 150 kilometara (100 milja) dugačkoj sekciji od rijeke Save (Zagreb) do Gorskog Kotara. Interno smo tu sekciju nazvali “testna sekcija” dok ne vidimo koliko dobro će te oznake služiti hodačima i kakve će biti reakcije lokalne zajednice na te oznake. CLDT oznaka staze je samo jedna žuta linija 8-10 centimetara dužine, a CLDT logo staze (amblem) je trokutasta metalna pločica promjera 10 centimetara postavljena svakih 30-45 minuta hoda.

Vjerojatno će biti potrebno nekoliko godina dok se potpuno označi CLDT trasa ili barem dionice bez službenih oznaka HPS-a.

Hodanje CLDT-om bazira se na uzajamnom povjerenju. Kada nam hodač prijavi da je uspješno prehodao CLDT, ili barem jednu kompletnu sekciju, udruga LDTH to neće provjeravati (s obzirom da nemamo načina da provjerimo istinitost te tvrdnje). Hodač će po završenoj hodnji dobiti potvrdu o uspješnom prehodavanju staze. Kao udruga vjerujemo u čestitost i iskrene namjere hodača koji će nam se javiti nakon uspješnog prehodavanja sekcije ili cijele staze. CLDT thru hikeri mogu također dobiti medalju i posebno izdanje T-shirt majice za finišere uz simboličnu naknadu (iznos još nije definiran) kao uspomenu na svoju CLDT avanturu.

GPX zapis

Dobrodošli u odjeljak za preuzimanje Croatian Long Distance Trail GPX datoteke! Ovdje možete preuzeti GPS trag, a isti pregledati na interaktivnoj karti. Molimo vas da obratite pozornost na sljedeće:

 • Trail je trenutno u izradi.
 • Glavno sredstvo navigacije i dalje je mobilna aplikacija FarOut.
 • Javna GPX datoteka ne sadrži waypointove, koji su ključni za navigaciju stazom. Isti su sadržani unutar FarOut mobilne aplikacije.
 • Jedina službena GPX datoteka dostupana je na našoj web stranici.
 • Ne možemo garantirati točnost traga preuzetog s drugih izvora.
 • Na našoj web stranici uvijek će biti dostupna najnovija verzija traga.
 • Korištenje traga vrši se na vlastitu odgovornost.
 • Udruga Long Distance Trail Hrvatska odriče se odgovornosti u slučaju nezgoda prilikom korištenja GPX zapisa i boravka na trailu.
 • Preprodaja i korištenje gpx datoteke CLDT-a u svrhu ostvarivanja financijske koristi je kazneno djelo i podliježe sudskom progonu.  Opskrba na stazi (hrana i voda)

  Trasa CLDT-a vodi vas kroz ili blizu mnogih naselja tako da opskrba hranom i vodom ne bi Vam trebala predstavljati problem. U FarOut mobilnoj aplikaciji pronaći ćete mjesta za opskrbu hranom i izvore vode označenih kao točke interesa (waypoint). Kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete waypointa unutar mobilne aplikacije, ali ako nađete da nešto nedostaje, uvijek unutar aplikacije možete prebaciti na Google Maps karte (ili otvoriti mobilnu aplikaciju Google Maps) te potražiti bilo koje točke interesa koje biste mogli potrebovati (kao što su razne usluge, trgovine, ljekarne, smještaj, samoposlužne praonice rublja…).

  Mnoge trgovine prikazane u aplikaciji su mali seoski dućani mješovitom robom, ali ima i dosta supermarketa. Neke CLDT dionice vode vas kroz divljinu više dana u komadu pa biste trebali biti sigurni da imate dovoljno hrane do iduće točke za opskrbu. Na nekim dionicama točke za opskrbu hranom su locirane izvan staze.

  Također, postoji i nekoliko dužih dionica bez izvora vode i u tom slučaju vrlo je bitno znati koliko daleko je idući izvor vode i nositi veće količine vode. Kada prolazite kroz ili blizu naselja uvijek možete zamoliti lokalno stanovništvo da Vam daju vode. Vodu iz prirode preporuča se tretirati ili filtrirati.

  U Hrvatskoj nema velik izbor dućana koji prodaju outdoor opremu, a postojeći u ponudi uglavnom imaju  osnovnu opremu za vikend planinarenje. Naša preporuka je da donesete sa sobom kompletnu opremu koju planirate koristiti na stazi, pogotovo ako planirate hodati koristeći ultra laganu opremu (eng. ultra-light). Lokalne dućane s planinarskom opremom možete iskoristiti ako trebate zamijeniti ili izgubite neki komad opreme, ali nema garancije da ćete pronaći ono što tražite. Dućani planinarskom opremom uglavnom se nalaze u većim gradovima kao što su Zagreb, Split, Zadar ili Rijeka.

  Kampiranje / bivakiranje

  Hrvatski zakoni ne dozvoljavaju kampiranje izvan ovlaštenih kampova, ali bivakiranje je dozvoljeno ako niste u mogućnosti stići do skloništa prije mraka. Ukoliko slijedite naše jednostavne savjete sigurno nećete imati problema sa predstavnicima vlasti. U FarOut mobilnoj aplikaciji označili smo neke pogodne lokacije za bivakiranje, ali ako pronađete neke alternative slobodno ih označite kao točke interesa u aplikaciji i obavijestite nas kako bismo ih mogli pregledati i ubaciti u aplikaciju da ih vide i ostali korisnici aplikacije.

  Nikada nemojte postavljati šator u naseljima niti u njihovoj blizini, na poljoprivredna zemljišta ili na privatnim posjedima. Šator ako je moguće postavite dalje od naselja i prometnih cesta. Ne palite logorsku vatru. Za pripremanje hrane koristite plinsko kuhalo.

  Planinska područja uglavnom su opremljena planinarskim domovima, kućama i skloništima koje su izgradili i održavaju članovi HPS-a. Najčešće su to planinarska skloništa – mali objekti otvorenog tipa. Skloništa nisu opskrbljena hranom i pićem, ali uglavnom imaju izvor vode odmah pored objekta ili u neposrednoj blizini. Noćenje u skloništima se ne plaća. Molimo buduće hodače da ih ostave čista nakon korištenja i slijede načela Leave No Trace (ne ostavljaj tragove). Planinarski domovi i kuće otvoreni su uglavnom preko vikenda. Neki od njih otvoreni su tijekom ljeta svaki dan. Neki objekti i kada su zatvoreni imaju slobodnu tzv. zimsku sobu (sklonište) koja je otključana, ne naplaćuje se i ne treba se najavljivati za korištenje. Ako je planinarska kuća ili dom otvoren obično su opskrbljeni hranom i pićem. Noćenje u planinarskim domovima i kućama se plaća.

  Udruga LDTH moli hodače da slijede Leave No Trace etiku i principe.

  Ako želite noćiti u hotelu, hostelu ili privatnom smještaju negdje uz stazu takve rezervacije morat ćete napraviti sami. Naša preporuka je da to napravite nekoliko dana prije dolaska na destinaciju. Budući da je Hrvatska turistički orijentirana zemlja imate mnogo mogućnosti da provedete vrijeme odmora od hodanja na našoj obali ili na neki drugi način.

  Ne ostavljaj tragove (leave no trace)

  Udruga LDTH zahtijeva i očekuje od svakog CLDT hodača da poštuje i slijedi Leave No Trace (LNT) etiku i principe. LNT ima jednostavne okvire ponašanja i postupaka sa svrhom minimiziranja utjecaja na prirodu svakoga tko je posjećuje. Svatko od nas treba minimalizirati utjecaj na stazu i njenu okolicu. Navest ćemo neke osnovne LNT principe za CLDT hodače:

  1.  Koliko je god moguće hodajte po stazi.
  2.  Sav svoj otpad i smeće ponesite sa sobom i zbrinite propisno u civilizaciji.
  3.  Ne vršite malu i veliku nuždu na stazi niti u neposrednoj blizini staze.
  4.  Prije velike nužde iskopajte rupu u zemlji, a nakon velike nužde zakopajte vaš izmet u zemlju. Učinite to minimalno 50 metara daleko od staze ili 100 metara daleko od mjesta za bivakiranje ili izvora vode. 
  5.  Odjeću i pribor za jelo perite minimalno 100 metara daleko od izvora vode.
  6.  Ne palite logorsku vatru. Ako trebate vatru da biste kuhali koristite svoje plinsko kuhalo. Nikada ne spaljujte otpad.
  7.  Držite se dalje od divljih životinja i ne uznemiravajte ih. Ne radite buku i galamu na stazi. Molimo da ne hranite divlje životinje.
  8.  Budite obazrivi prema drugim hodačima.

  Dozvole

  Za hodanje CLDT-om nisu Vam potrebne nikakve dozvole, ali molimo sve hodače iz inozemstva da kontaktiraju udrugu LDTH prije nego što započnu svoju CLDT avanturu. Udruga LDTH će svakom inozemnom hodaču poslati uvjerenje kojim potvrđuje da ste CLDT hodač.

  Ispišite uvjerenje na papir i nosite ga zajedno sa svojim osobnim identifikacijskim dokumentima (putovnica, osobna iskaznica) tijekom svoje CLDT hodnje. U slučaju rutinske provjere identiteta od strane policije taj certifikat olakšati će sporazumijevanje ako ne govorite hrvatski. Postoji mogućnost da policijski službenici u ruralnim područjima ne govore engleski jezik pa će taj certifikat napisan na hrvatskom jeziku učiniti tu situaciju mnogo jednostavnijom. Budući hodači trebaju znati da ovaj certifikat nije službeni dokument. Njegova jedina svrha je da pomogne hodačima lakše objasniti razlog njihovog boravka u Hrvatskoj.

  Na uvjerenju je također navedeno nekoliko telefonskih brojeva članova udruge LDTH koje možete nazvati u slučaju ozbiljnih problema na stazi. Zbog svih ovih razloga ako dolazite iz inozemstva kontaktirajte udrugu LDTH prije početka Vašeg hodanja stazom, kako bismo znali da ste na CLDT-u.

  Sigurnost

  Na CLDT-u Vaša sigurnost je Vaša osobna odgovornost. Niti jedna služba ne nadzire niti prati gdje se nalazite. Trebate biti u kontaktu sa Vašim prijateljima ili obitelji i obavještavati ih o vašoj lokaciji i stanju. Činite to što češće.

  Vaša je odgovornost da budete informirani, pripremljeni i svjesni svoje okoline, a to će Vam omogućiti da budete sigurni dok hodate CLDT. Dok hodate CLDT-om vrlo je vjerojatno da ćete se susresti sa pojavama koje su Vam nove i nepoznate. Ako ste pješačili ili pregledali informacije o poznatim stazama kao što su AT, PCT ili El Camino, otkrit ćete da CLDT u većini dionica nije poput tih poznatih i etabliranih dugoprugaških staza. Prvi razlog je što je za razliku od ovakvih staza, CLDT je dugoprugaška staza stara samo nekoliko godina, a drugi je što je većina hrvatskih planinarskih staza izgrađena u singletrack maniri s minimalnim utjecajem na okolinu (izuzetak su staze koje su vrlo popularna turistička odredišta). Iako je ovo upozorenje i ne želimo zvučati previše alarmantno, apeliramo na planinare da ne podcjenjuju hrvatske planine (poput Velebita, Biokova, Dinare…) i uvijek prvo misle na svoju sigurnost.

  Ovo su neke od opasnosti s kojima se možete susresti tijekom pješačenja CLDT-om:

  1. Krpelji.
  2. Pčele, ose i stršljeni.
  3. Škorpioni (Istra i Dalmacija).
  4. Pauk crna udovica (Istra i Dalmacija).
  5. Zmije (poskok).
  6. Divlje životinje (medvjedi, vukovi, risovi, divlje svinje, jeleni).
  7. Domaća stoka (goveda, konji, koze, ovce, svinje).
  8. Ovčarski psi.
  9. Vrućina (dehidracija, sunčanica, toplotni udar).
  10. Bura – jaki vjetar koji često puše, ponekad i više dana. U zimskim mjesecima može biti toliko snažna da može potpuno onemogućiti hodanje u sekciji C.
  11. Hladnoća (hipotermija). Čak i u ljetnim mjesecima u planinskim područjima postoji mogućnost snježnih mećava i temperatura ispod nule.
  12. Promet na cestama.
  13. Dok planinarite uvijek postoji mogućnost da ćete se susresti sa situacijama koje su opasne po život (ozljeda, bolest, lutanje itd.). U tom slučaju trebate nazvati broj 112 (nacionalna služba za hitne slučajeve) koji će vas spojiti sa potrebnim službama (policija, hitna pomoć, hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS).Također, uvijek možete kontaktirati udrugu LDTH telefonom, e-mailom ili preko društvenih mreža. Naši članovi dati će sve od sebe da Vam pomognu savjetom ili riješe problem na stazi. Hrvatska Gorska Služba Spašavanja (HGSS) sastoji se od oko 25 lokalnih i regionalnih stanica raspoređenih po čitavoj Hrvatskoj. HGSS je volonterska organizacija, ali svi njihovi članovi su vrlo iskusni planinari, speleolozi, penjači, alpinisti, ronioci, te su vrhunski utrenirani za sve vrste spašavanja u ruralnim i planinskim područjima. Opremljeni su terenskim automobilima, potražnim psima, dronovima, čamcima i helikopterima. Akcije spašavanja članovi HGSS-a odrađuju volonterski, potpuno besplatno, ali to ne znači da ih trebate zvati radi beznačajnih razloga (npr. žuljevi). Kontaktirajte HGSS i tražite pomoć jedino ako ste se našli u situaciji opasnoj po život.

  Mogućnosti prijevoza

  Predložiti ćemo Vam neke od mogućnosti kako doći do krajnjih točaka pojedinih sekcija koristeći javni prijevoz. Treba voditi računa na to da su ponuđene informacije podložne promjenama i da postoji mogućnost da više nisu važeće. Zbog toga potvrdite informacije sa lokalnim pružateljima usluge prijevoza prije nego što krenete na Vašu hodnju.

  1. Kako doći do početne točke staze (najistočnija točka) iz Zagreba:

  Autobus: Zagreb (13.30h) – Ilok (19.05h), cijena karte ~180 HRK, vozi svaki dan

  2. Kako doći do startne točke sekcije B (najsjevernija točka) iz Zagreba:

  Autobus: Zagreb – Čakovec, cijena karte 70-100 HRK, vozi svaki dan
  Train: Zagreb – Čakovec, cijena karte ~70 HRK, vozi svaki dan

  U Čakovcu sjednete na lokalni autobus Čakovec – Sveti Martin na Muri, a iz Sv. Martina na Muri hodate do početka staze. Autobus vozi svaki dan osim nedjelje. Ovdje je poveznica voznog reda lokalnog autoprijevoznika.

  3. Kako doći do startne točke sekcije C (najzapadnija točka) iz Zagreba:

  Autobus: Zagreb – Umag, cijena karte 170-230 HRK, vozi nekoliko puta tjedno

  Od Umaga do Savudrije imate 1.5 h pješice, a možete uzeti i taksi.

  4. Kako doći do završne točke staze (najjužnija točka) iz Zagreba:

  Autobus: Zagreb – Dubrovnik, cijena karte ~170 HRK, vozi svaki dan

  Od Dubrovnika dalje nastavljate autobusom Dubrovnik – Vitaljina, koji vozi svaki dan osim nedjelje, raspored polazaka je ovdje. Od Vitaljine do najjužnije točke – Prevlake ima oko 1,5 h hoda ili možete pokušati stopirati. Alternativa je da sjednete na autobus Dubrovnik – Cavtat i iz Cavtata uzmete taksi do Prevlake.

  Prilikom planiranja prijevoza trebate računati na to da ćete karte morati platiti gotovinom u hrvatskoj valuti (HRK, hrvatska kuna) ako kupujete kartu direktno od vozača. Ako kupujete/rezervirate kartu preko interneta plaćate kreditnom karticom.

  Za više opcija preporučamo da posjetite našu Facebook grupu CLDT – zajednica anđela staze (trail angels) gdje možete postaviti pitanja vezana uz prijevoz ili bilo što drugo i pokušati dogovoriti neke druge varijante prijevoza do Vaše startne točke na stazi.

  Anđeli staze (trail angels)

  Anđeli staze (trail angels) uglavnom su ljudi koji žive blizu trase staze i volonterski pružaju logističku potporu hodačima. Anđeli staze nude prijevoz autom (shuttle) do točke za opskrbu najbliže trasi staze, hranu i piće na stazi (trail magic) ili smještaj (krevet, tuš, pranje rublja).

  Anđeli staze sve ovo rade volonterski i vlastitim sredstvima, i zbog toga je običaj da im se ponudi neka kompenzacija (npr. novac za benzin). Budući da je koncept dugoprugaškog hodanja u Hrvatskoj još uvijek novost, za sada je zajednica anđela staze poprilično malena, ali sigurni smo da će se u narednim godinama stvari promijeniti. Kontakte i lokacije anđela staze možete dobiti tako da posjetite našu Facebook Trail Angels grupu.

  Vaša pomoć

  Kao što već znate, CLDT je relativno nova staza, a u udruzi kontinuirano tražimo bolja rješenja za neke dionice. Isto tako sigurno postoji još mnogo resursa blizu trase staze koje još nismo otkrili ili smo ih jednostavno previdjeli i koji nisu navedeni u FarOut mobilnoj aplikaciji.

  Molimo buduće CLDT hodače da ukoliko na stazi ili u njezinoj neposrednoj blizini pronađu skloništa, izvore vode, točke za opskrbu ili bilo što korisno da nas obavijeste o tome. Spremite lokaciju kao custom waypoint u FarOut mobilnoj aplikaciji ili na neki drugi način zabilježite GPS koordinate i pošaljite nam. Ovo će omogućiti da hodanje CLDT-a bude mnogo lakše i sigurnije za sljedeće generacije CLDT hodača koji će doći nakon vas. Hvala.

  instagram default popup image round
  Follow Me
  502k 100k 3 month ago
  Share