Kretanje stazom uz pomoć mobilne aplikacije

Staza je općenito na većini mjesta dobro označena standardnim planinarskim markacijama. U zakonom određenim divljim i zaštićenim područjima (poput nacionalnih parkova) oznake i obilježja znatno su manje istaknuti. Tamo gdje staza prolazi kroz područja divljine signalizacija se svodi na minimum. Pored toga, rijetke su tzv. “oznake ohrabrenja” (CLDT emblem, vidi dolje). Velika je mogućnost da hodač prehoda velike dionice prije nego što ugleda CLDT simbol. Nažalost, postoji šansa da su neki znakovi uništeni ili ukradeni.

Zbog toga uvijek treba imati karte i biti u mogućnosti kretati se neoznačenim sekcijama. U hitnim slučajevima karta i kompas mogu vam biti najpouzdaniji izvor informacija o tome kako sići sa staze kako biste pronašli pomoć, pronašli alternativnu rutu ili opisali svoju lokaciju i pristupne točke potencijalnim spasiocima. Mobitel i navigacijske aplikacije mogu biti izuzetno vrijedne, ali ovise o trajanju baterije; usluga mobilne mreže nije dostupna na nekim udaljenim mjestima na CLDT-u.

 

Službena mobilna aplikacija (glavno sredstvo orijentacije na trailu)

 

Kod trasiranja CLDT-a koristili smo postojeće staze, puteve i ceste. Na vašoj thru hike Croatia avanturi hodat ćete po svim vrstama podloge, uređenim pl. stazama, divljim stazama, kamenitom terenu u Dalmaciji, šumskim putevima, poljskim putevima, makadamskim cestama i nažalost asfaltom i zato bi se CLDT trebao prehodati uz pomoć naše službene mobilne aplikacije, FarOut.

FarOut nudi različite vodiče za pješačenje dugoprugaških staza. Njihovi vodiči korišteni su i odobreni od većine triple-crown hikera pa stoga neka FarOut vodi vašu sljedeću avanturu – na CLDT-u!

Karta CLDT-a dostupna je kao paket u aplikaciji FarOut koju besplatno možete preuzeti iz Apple App Storea ili Google Play Storea. Možete kupiti paket cijelog traga ili paket traga određene sekcije traila. Budući da je staza još u izradi, označavanje staze je u tijeku, što znači da bi se budući hodaći za orijentaciju na stazi trebali osloniti na mobilnu aplikaciju.

Vaša kupnja pomaže podržati rad Udruge Long Distance Trail Hrvatska na očuvanju i održavanju staze.

NAPOMENA: Mobilna aplikacija radi OFFLINE, što znači da nakon što inicijalno postavite aplikaciju i preuzmete potrebne karte i dodatke ne trebate imati stabilnu internetsku vezu da bi aplikacija ispravno radila.

Imate problema pri korištenju aplikacije? Posjetite FarOut Help Center.

Ostala sredstva za orijentanje na stazi

Trail markeri

Uz službenu mobilnu aplikaciju, osnovni trail marker bit će emblem u obliku CLDT logotipa, promjera 10cm. Neće imati orijentacijsku svrhu, već će vam poslužiti kao osnovna informacija koja navodi da ste i dalje na stazi.

CLDT emblem in the wild!
CLDT emblem in the wild!

Trail blaze

Nejasna i problematična raskrižja bit će označena okomitom žutom linijom (s malo narančastog pigmenta) duljine 10cm. Sve ostale oznake koje ćete vidjeti na stazi nisu izravno povezane s CLDT-om – to su standardizirane planinarske oznake koje koriste hrvatske planinarske udruge prilikom označavanja staza (crveno-bijeli krugovi i pruge),  markeri hrvatskih šumarskih služba, oznake za biciklističke staze i/ili staze za konje.

Imajte na umu da je staza još uvijek u procesu označavanja te se kao glavni alat za kretanje stazom koristi službena mobilna aplikacija. Svi ostali alati samo su dodatak mobilnoj aplikaciji.

POMOGNITE NAM POBOLJŠATI STAZU

Cilj nam je kontinuirano poboljšavati stazu. Kao takav, vaši doprinosi su neophodni. Možete nam pomoći poboljšati stazu označavanjem mjesta kao waypointa u službenoj aplikaciji kojima je potrebna posebna pažnja na stazi (nejasna staza, strmi uspon, nema mobilnog signala) uz kratak opis problema. Ako imate neki prijedlog ili komentar o tome kako možemo unaprijediti stazu i vaše iskustvo na stazi slobodno nas kontaktirajte ili ako jednostavno želite financijski podržati rad Udruge Long Distance Trail Hrvatska, to možete učiniti doniranjem ovdje.

Niste našli što ste tražili? Provjerite odgovore na često postavljana pitanja.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share