Savudrija – Prevlaka

~967,5 KM | ~28 KM D+ | ~44 dana

Od Savudrije CLDT prolazi pored Umaga sve do Pazina i Rapca, odakle se staza penje na Učku. Vidjeti male, slikovite, raštrkane gradove poput Motovuna i Grožnjana obasjane jutarnjim suncem kako proviruju iz maglovitih dolina, radost je za hodače koji će biti inspirirani još dugi niz godina nakon što se vrate s ovakve avanture. Od Učke staza zaobilazi Rijeku te se preko Fužina i Vratnika penje do Zavižana, poznatog planinarskog doma i meteorološke postaje. Ovo je zahtjevan dio s ozbiljnim planinama te zahtjeva oprez, posebno zbog vremenskih uvjeta i opskrbe vodom. Prosječan hodač prehodati će ovaj dio sekcije C za 14 dana.

CLDT Section C

Premužićeva staza ima kultni status i hodanje po njoj nije samo užitak već i obaveza. Staza vijuga kroz najatraktivnije kutke mističnog Velebita, gdje se nalazi još jedan nacionalni park u lancu – Nacionalni park Sjeverni Velebit. Nakon sjevernog i srednjeg Velebita CLDT vodi kroz Nacionalni park Paklenica gdje se hodači susreću s novim izazovima. Ovaj dio sekcije C je dosta zahtjevan – manje je vode, manje opskrbnih mjesta, potrebne su određene vještine, ali je po svojoj atraktivnosti možda i najbogatiji. Nakon Velebita staza vodi preko Dinare te ovaj dio sekcije C završava na najvišem vrhu RH – Sinjalu (1830 m). Ovaj dio staze ne preporučuje se neiskusnim planinarima za početak hodanja CLDT-om. Za ovaj dio sekcije C prosječnom hodaču trebati će 10 dana.

CLDT Section C

S najvišeg vrha Republike Hrvatske CLDT vodi prema planinama Svilaja, Mali Kozjak i Mosor, nakon kojih se spušta u Omiš. Omiška Dinara uvod je u Biokovo, koji je veliki izazov za hodače, no pogled koji oduzima dah pružit će im predah. Biokovo će planinare odvesti na jug sve do Ploča, te ušća rijeke Neretve odakle staza vodi do Pelješca, vinogradarskog kraja punog povijesti. Sam kraj CLDT-a rezerviran je za Dubrovnik i Srđ, koji poput straže bdije nad gradom. Atraktivnost je zajamčena. Prosječnom hodaču za posljednji dio dionice C potrebno je oko 20 dana. CLDT završava na najjužnijoj točki Hrvatske – Prevlaci, 2 109 km od početne točke Iloka, a cijelu stazu u prosjeku može se prijeći za 100 dana.

Galerija slika

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share