O Trailu

Croatian Long Distance Trail je 2281 kilometara dugačak turističko-planinarsko-avanturistički pješački proizvod u nastanku koji će se protezati od Iloka na hrvatskom istoku, pa skroz do Dubrovnika na jugu Hrvatske.

Ideja o izradi CLDT-a se sponatno nametnula prije nego što je Nikola Horvat (sadašnji predsjednik Udruge Long Distance Trail Hrvatska) prepješačio Pacific Crest Trail. Oduševljen iskustvom koje je stekao i ljepotama koje je vidio još se više učvrstio u ideji i odlučio viđeno i iskušeno preslikati u Hrvatsku zbilju.

Cilj nam je učiniti CLDT svjetski poznatom avanturističkom destinacijom koja će imati minimalan impakt na okoliš, ali ogroman na pojedince koji će ga hodati, zajednicu kojom će prolaziti i državu čije će ime pronositi u najpozitivnijem mogućem smislu cijelim svijetom.

Nastajanje jednog Long Distance Traila je tremendozan posao. Unatoč laičkom shvaćanju potrebno je puno više od GPS tracka, imena staze i raskošne brošure. Trail nije trail ukoliko na njega ne dođu hodači, i to ozbiljni hodači koji će hodati long distance trail u njegovoj cjelovitosti i time ga praktički činiti živim, simbolizirajući krvotok long distance traila. 

Kroz 2281 kilometar, kroz koje prolazi trail, thru hikeri će propješačiti preko desetina planina, isto toliko šuma, ravnica, ali i tri nacionalna parka koja će garantirati ultimativnu ljepotu. Kako bismo se lakše snalazili u trasiranju, ali s vremenom i u hodanju i organizaciji CLDT smo razlomili u sekcije – A B i C, te podsekcije s numeracijom od 1-3.

Sekcija A

Ilok – Sveti Martin na Muri

U Iloku se, dakle, nalazi početak (ili kraj) CLDT-a. Sekcija je dugačka oko 600 kilometara. Ruta prolazi kroz gradove Vukovar, Osijek, Beli Manastir, Valpovo/Belišće, Našice, blizu Daruvara, Virovitice i Koprivnice, a što će svakako biti posebna draž trhu hikerima s obzirom na sve što nudi ovo područje – od gastronomskih virtualnosti, prirodnih ljepota, pa do memorijalnih lokacija.
Više...

Sekcija A1

Ilok - Našice

Ravničarski dio, ali prepun uzbuđenja. Šume, oranice, polja raznih kultura, mala seoceta prepuna slavonskog šarma. Ova je sekcija dugačka 265 km i savršena je sekcija za stjecanje početne kondicije.

Više...

Sekcija A2

Našice – Daruvar

Ova podsekcija je prolazi Papukom u cijeloj dužini. Sekcija A2 ima aproksimativno 90 kilometara. Papuk je sam po sebi prilično atraktivan, a osobito u svojoj geološkoj raznolikosti i ovo će biti dodir s gustim šumama i planinama, a prema tome i ugodniji za prolaz.
Više...

Sekcija A3

Daruvar - Sveti Martin na Muri

Po silasku s Papuka podsekcija A3 se ubrzo uspinje na Bilogoru po čijem hrptu vijuda nekoliko desetaka kilometara. Potom slijedi i Kalnik, a sve završava na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske. Ova je podsekcija dugačka 247 kilometara.

Više...

Sekcija B

Sveti Martin na Muri - Savudrija

576 km od Međimurja pa preko Strahinjčice, Ivanščice, Zagorja, Medvednice, Žumberka i Gorskog Kotara Istarskim planinarskim putem do Umaga i najzapadnije točke Republike Hrvatske. Zaista, treba li se išta više dodati?
Više...

Sekcija B1

Sveti Martin na Muri - Sljeme

Dugačka je 175 km. Počinje na rijeci Muri i prolazi Međimurjem, a potom i Hrvatskim Zagorjem. Trasa počinje na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske u Svetom Martinu na Muri. Potom trasa kreće južno prema Železnim Goricama i Varaždinu, te preko cijelog spleta zagorskih sela trasa vijuda do dvorca Trakošćana, Strahinjčice, Ivanščice i pola Medvednice.
Više...

Sekcija B2

Sljeme - Klana

Sekcija B2 je dugačka 294 km. Sekcija prolazi stazom M1 i hrptom Medvednice se ide prema Podsusedu. Za ovu se sekciju nije potrebno brinuti oko trail anđela i trail čarolija jer u Zagrebu je i sjedište Udruge Long Distance Trail Hrvatska čiji će članovi s velikim zadovoljstvom dočekivati thru hikere. Nakon toga tu je Žumberak, a potom i Gorski Kotar čije će čarobne šume očarati svakog hodača.
Više...

Sekcija B3

Klana - Savudrija

Sekcija B3 je dugačka 107 km. Istra je zaista garancija da će ovih sto i nešto kilometara biti pravi užitak. Hodači će se kretati Istarskim planinarskim putem sve do mora gdje će u Savudriji dotaknuti najzapadniju točku Republike Hrvatske.

Više...

Sekcija C

Savudrija - Prevlaka

Ova je sekcija dugačka 1100 kilometara. Nakon pitome Istre ovdje već počinju opasniji usponi, a šume i pregršt ljepota će biti jamac da će ova sekcija biti omiljena ljubiteljima visokih planina. Sekcija prolazi i Nacionalnim parkovima Sjeverni i Južni Velebit.
Više...

Sekcija C1

Savudrija - Zavižan

Podsekcija C1 je dugačka 354 kilometara i svojim većim dijelom prolazi kroz Istru. Poznavajući ljepote Istre, već je to samo po sebi atraktivno. Mali, pitoreskni gradići i Učka svakako to garantiraju. Od većih mjesta trasa prolazi blizu kroz Pazin, Labin i Rabac, te zaobilazi grad Rijeku odakle se penje do Bjelolasice, a potom i do Zavižana.

Više...

Sekcija C2

Zavižan - Sinjal

Ova je sekcija dugačka 238 km. Jedna je to od zahtjevnijih sekcija i hodači će morati posebno pripaziti na opskrbu hranom i vodom, ali će zato biti nagrađeni velebnim pogledima.

Više...

Sekcija C3

Sinjal - Prevlaka

Sekcija C3 je dugačka 512 km. Ovo je možda i najatraktivnija sekcija, a možda i nije. Zaista sve ovisi o osobnim preferencama hodača. Najviši vrh Hrvatske, potom Svilaja, Kozjak, Mosor, Omiška Dinara i Biokovo, te spuštanje na Pelješac koji je uvod u Dubrovačko zaleđe i Srđ. Na kraju hodač dotiče najjužniju točku Republike Hrvatske.
Više...