Ne ostavljaj tragove

“Ne Ostavljaj Tragove” je koncept koji prelazi sve granice i primjenjuje se za sve aktivnosti koje podrazumijevaju provođenje slobodnog vremena u prirodi​,​ a i šire. Ideja je jednostavna – mjesta koja obilazite ​ostavite ​ jednaka ili bolja nego što ste ih pronašli.

Za to su potrebne vještine i etika, kao i dobre odluke. Ovih sedam principa prilagođeni su različitim aktivnostima, ekosustavima i okruženjima.

 

1. Planiraj unaprijed i pripremi se

  • Planirajte unaprijed i pripremite se.
  • Informirajte se za područje koje ćete posjetiti.
  • Pripremite se za ekstremne vremenske uvjete, opasnosti i izvanredne situacije.
  • Prepakirajte hranu kako biste smanjili ​količinu ​otpad​a​. Koristite kartu i kompas kako biste uklonili sumnju oko oznaka puteva.

 

2. Putuj označenim stazama i kampiraj na adekvatnim mjestima

Travel on marked trails and camp in the appropriate places

Najbolji put je označeni, prohodni put. Najkraći put je označeni put. Zaštitite obalna područja kampiranjem najmanje 200 metara od jezera i potoka. ​D​ obra ​se ​ kampirališta ​najčešće​ pronalaze na stazi, rijetko ih je potrebno raditi. Ukoliko se gradi novo kampiralište preporuka je na mjestima bez vegetacije. Kampirališta trebaju biti što manja.

 

3. Skupi i pokupi smeće

Prepakirajte hranu. Spremi smeće. Pokupi smeće. Ponesi sa sobom do prvog odlagališta. Ne ostavljajte tragove hrane i pića. Veliku nuždu vršiti u 15-20 cm duboku jamu. Po završetku zatrpati i prekriti. Veliku nuždu vršiti najmanje 200 metara od staza, kampirališta, jezera i potoka. Spakirati WC papir i higijenske proizvode i ponijeti ih do prve kante za smeće​ . Za pranje posuđa nosite vodu 200 metara od potoka ili jezera i koristite male količine biorazgradivog sapuna.

 

4. Ostavi kako si našao

Očuvajte prošlost: pregledajte, ali ne dodirujte kulturne ili povijesne objekte i artefakte. Ostavite kamenje, biljke i druge prirodne predmete kako ste ih našli. Nemojte graditi konstrukcije ili kopati rovove. Ne sabirajte kamenje, minerale i sl. geološke tvorevine.

 

5. Oprezno s otvorenom vatrom

Ne igraj se s otvorenom vatrom! Utjecaj požara može biti trajan na floru i faunu određenog područja. Koristite lagano​ kuhalo za kuhanje. ​U slučaju potrebe otvorene vatre, ukoliko je moguće, pokušajte ograditi ognjište kamenom. Koristite samo otpale grane koje se mogu slomiti snagom ruke.

 

6. Poštujte divljinu

Promatrajte divlje životinje s daljine. Nemojte ih pratiti ili im pristupati. Nikad ne hranite životinje. Hranjenje divljih životinja je pogubno za njihovo zdravlje, mijenja njihovo ponašanje i izlaže ih se raznim opasnostima. Kontrolirajte kućne ljubimce u svakom trenutku ili ih ostavite kod kuće. Izbjegavajte životinjski svijet tijekom osjetljivih vremena: parenja, gniježđenja ili podizanja mladunaca. Ostavite divljinu “divljom”.

 

7. Budite obazrivi prema drugima

Poštujte druge posjetitelje i kvalitetu njihovog iskustva. Budite pristojni. Pomozite ​drugima​ ukoliko možete. Uzmite pauzu i odmaknite se od staza i drugih posjetitelja. Neka zvukovi prirode prevladaju. Izbjegavajte glasne glasove i zvukove.