Često postavljena pitanja

Što je Croatian Long Distance Trail?

CLDT je nacionalna, krajobrazna, dugoprugaška staza namijenjena hodanju u cijelosti, ili po sekcijama. Proteže se cijelom Republikom Hrvatskom od krajnjeg istoka, preko najsjevernije i najzapadnije točke, pa sve do krajnjeg juga.

 

Koliko je CLDT dugačak?

CLDT je dugačak aproksimativno 2109 km.

 

Gdje CLDT starta?

Ovisi. CLDT ima dvije početne točke…ili možda četiri! Naime, sve ovisi o osobnim preferencama odakle će hodač krenuti hodati. Može početi na istoku, na brdu Liska, na samoj granici sa Srbijom, pokraj Iloka, ili pak s Prevlake kod Dubrovnika što je najjužnija točka. Ako se hodaču prohtje može krenuti s najzapadnije točke skroz do krajnjeg juga, pa se javnim prijevozom prebaciti na najistočniju točku pa hodati preko najsjevernije sve do najzapadnije točke. Mogućnosti su široke koliko i hodačeva mašta i interes.

 

Tko sve može hodati na CLDT-u?

Svatko tko se osjeća pozvanim provesti nekoliko mjeseci pješačeći po Hrvatskoj. Loša kondicija, neznanje o osnovama kampiranja i boravku u prirodi, prekomjerna težina, neimanje opreme ili strah nisu dobri razlozi za ne odvažiti se! Ovaj trail nije napravljen za superžene i spidermenove!!! Mogu ga hodati planinari, umirovljenici, studenti, obitelji s djecom, samohrane majke, samohrani očevi, političari, uhljebi, kriminalci, policajci, web dizajneri, IT stručnjaci, ekonomisti, konobari, sportaši, stranci, katolici, muslimani, protestanti i hinduisti. Nema tog čovjeka kojemu hodanje na CLDT-u ne bi bilo preporučeno! Postoji samo jedan preduvjet – da to zaista želite!

 

Da li je CLDT utrka?

NE! CLDT nije utrka niti će ikada biti utrka. Ova je staza prostor u kojemu će ljudi živjeti polako, izmješteni od vreve gradova i stresa svakodnevice. Ova je staza put u vlastitu nutrinu gdje će hodač biti sam sa sobom, sa svojim suhodačima i dobrim ljudima koje će susretati putem. A sad, ako baš netko želi pretrčati CLDT nitko mu to neće braniti, ali mi u Udruzi smatramo da će tako propustiti veliki dio čarolije koja dolazi sa sporim kretanjem!

 

Da li je CLDT dio HPS-ove obilaznice?

Ne. CLDT nije projekt Hrvatskog planinarskog saveza niti je klasična obilaznica. CLDT je plod ljubavi i rada Udruge Long Distance Trail Hrvatska koja djeluje na području međunarodne suradnje te zaštite okoliša i prirode.

 

Da li je CLDT markiran?

Nije. CLDT u početnoj fazi niti neće biti obilježen službenim markacijama. Udruga Long Distance Trail Hrvatska iznimno cijeni tradiciju i napore koje su uložili hrvatski planinari kako bi označili, markirali i održavali živima planinarske staze po hrvatskim planinama. Tome trudu NE ŽELIMO pljunuti u lice vizualnim onečišćenjem terena novim markacijama. CLDT će uvelike koristiti postojeće planinarske staze cijeneći trud lokalnih planinarskih društava koji su uložili i koji i dalje ulažu u te staze, a na način da NE krademo tuđih ruku djelo i ne omalovažavamo rad i nastojanja, već da se zahvalimo što imamo priliku koristiti njihove puteve.

Na dijelovima CLDT-a gdje ne postoje planinarske staze nastojati ćemo obilježiti problematična sjecišta.

 

Hoće li netko zaraditi novac CLDT-om?

Ne. Naša udruga je neprofitna organizacija, a monetizacija traila ne dolazi u obzir. Mi nismo poduzetnici, direktori ili sitne duše, već želimo izgraditi nešto što će biti besplatno i korisno za pojedince. Isto tako, kao udruga potičemo volonterski i besplatni pristup pomaganja hodačima – tzv. trail magic. Ugostitelje i iznajmljivače svjesno udaljujemo od ustrojstva Udruge, a njihove usluge ostavljamo da hodači koriste isključivo prema vlastitim željama bez posredstva Udruge. Masovnost, gramzljivost, zarada, profit i sl. bolesti nisu spojivi s projektom kao što je CLDT. Ovakva staza, baš naprotiv, mora biti lišena partikularnih interesa, novca i življenja (tzv. uhljebljivanja) na teret ovoga projekta.

 

Treba li na CLDT-u skupljati žigove i obilaziti vrhove?

Ne. CLDT se temelji na povjerenju. To je individualističko putovanje. Svatko hoda za sebe i nema potrebe za skupljanjem žigova, niti za dokazivanjem ičega ikome. Da biste krenuli na CLDT dobro će vam doći pisani hodački certifikat kojeg izdaje Udruga Long Distance Trail Hrvatska, a kako biste na svom putovanju, ljudima kojima su ovakvi hodački poduhvati novost, potvrdili svoje dobre namjere.

 

Kako mogu pomoći hodačima? Što je to trail magic? Tko su to trail angels?

Hodači su 24 sata na dan izloženi, često su gladni, umorni su i bole ih noge, osobito stopala. U svijetu se uz ovakve staze često pojavljuje koncept imena TRAIL MAGIC – čarolija staze, a protagoniste tih čarolija se naziva TRAIL ANGELS – anđeli staze. Ti ljudi, bez ikakve materijalne koristi, pomažu hodačima na razne načine:

  1. Pružaju im smještaj
  2. Daruju im hranu i piće
  3. Prevoze ih sa staze do grada i/ili natrag

Koncept je zapravo vrlo jednostavan – pomozi kako znaš i umiješ, hodači će to itekako cijeniti. U današnjem svijetu pomalo zaboravljamo onaj dobar osjećaj kada nekome pomogneš bez da očekuješ protuuslugu. Ovo je izvrstan način da se osjetimo ljudima i vidimo koliko je malo čovjeku potrebno da bude sretan!

 

Kako mogu postati dio ove pozitivne priče?

Udruga Long Distance Trail Hrvatska stalno prima nove članove i u potrazi je za motiviranim ljudima koji bi nam se priključili i svojim zalaganjem pomogli da CLDT postane još bolja stvar. Svatko je bitan i primamo svačiju pomoć, prijedloge, ideje i nastojanja. Javite se na info@cldt.hr i saznajte detljnije informacije.